Authenticiteit

Authentiek zijn is geliefd. In ons werk ontmoeten we graag ‘authentieke leiders’ of we willen graag ‘onszelf’ kunnen zijn onder collega’s.

De zoektocht naar authenticiteit en echtheid is niet zo vreemd. Een van de oorzaken is dat ons werk niet altijd aansluit bij onze persoonlijke waarden.

Een van de eerste vragen die je jezelf dan kan stellen, is wat je nu eigenlijk bedoelt met authenticiteit. Je kunt authenticiteit zien als ‘trouw zijn aan jezelf’. Maar aan welke zelf dan?

Iedereen speelt verschillende rollen in zijn werk en in de rest van zijn bestaan. Je kunt authenticiteit daarom ook definiëren als het congruent zijn in dat wat je denkt, voelt en doet.

Je kunt authenticiteit daarnaast ook zien als het vasthouden aan je persoonlijke overtuigingen en waarden. Maar als die overtuigingen en waarden gevormd zijn in een andere rol, kan het zomaar zijn dat ze je niet dienstbaar zijn in een andere context.

Het leren aannemen van een nieuwe rol, overtuiging, waarde, capaciteit, gedrag of omgeving  betekent vrijwel altijd dat je uit je ‘comfort zone’ stapt en nieuwe wegen gaat ontdekken. Wanneer je uit die comfort zone stapt, ontwikkel je jezelf.

Juist het durven toelaten van die nieuwe wegen leidt tot inzichten en krachtige persoonlijke ontwikkeling.

Vanuit NLP bezien is het behulpzaam om in zo’n proces een rolmodel te kiezen. Observeer hoe jouw rolmodel denkt, voelt en doet, zodat jij straks beschikt over die ene kwaliteit van jouw rolmodel die jij wilt ontwikkelen. Dit nauwkeurige en gestructureerde proces van observeren heet modelleren.

Last but not least: test verschillende rollen van jezelf eens speels uit en ontdek welke daarvan voor jou en je omgeving bijdraagt aan de ontwikkeling van meer plezier, geluk, liefde, vrijheid, (innerlijke) rust of vul zelf maar in. Het ‘speels ontdekken’ vormt een gemakkelijkere aanpak dan het ‘krampachtig verbeteren’. Naast de bovenstaande aanpak zijn er nog meer mogelijkheden. Ben je nieuwsgierig welke dat zijn en hoe die jou verder kunnen helpen? Neem dan deel aan het NLP Refresh weekend op 1 en 2 juni 2019 of neem contact op met Smara Opleidingen via 0180-397631. Trainers: Ester Rietveld en Annemarie Wybenga