Hoe creëer jij jouw levensgeluk?

In hoeverre ben jij een dief van je eigen geluk? Wat is voor jou een succesvol en gelukkig leven? En hoe ziet dat er voor jou uit?

Bijvoorbeeld:

 • Verbetering van de kwaliteit van je relaties?
 • Je eigen onderneming starten en uitbreiden naar een winstgevend bedrijf?
 • Een grote wereldreis maken?
 • Je dagelijks krachtig en ontspannen voelen?
 • Vrijheid ervaren om je eigen keuzes te maken?

Uiteindelijk is een succesvol en gelukkig leven, een leven volgens jouw (voor)waarden. En weet je: “Het vinden van dit geluk, is eigenlijk zoeken naar wie we van binnen al zijn.”

Dit in tegenstelling tot de verwachtingen die we onszelf als mens soms stellen. Deze zijn vaak torenhoog:

 • Je wilt promotie maken op het werk
 • Je huis volledig op orde hebben
 • Een fantastische partner, ouder, collega en vriend(in) zijn
 • Permanent in een gelukkige staat verkeren of toch zeker zes dagen per week
 • En manieren vinden om je vrije tijd betekenisvol in te delen en toe te eigenen.

Gelukkig realiseren we ons af en toe, dat hoe meer gelukshooi we op onze vork nemen, hoe voller onze takenlijsten, inboxen en agenda’s stromen. We vertrouwen wel op onze takenlijsten met alle to-do’s, maar in de praktijk werkt dit systeem heel anders! Een takenlijst helpt je namelijk niet om de bestuurder van je eigen leven te worden – het geeft je alleen het gevoel dat je niet genoeg doet of te veel te doen hebt. We proberen (tevergeefs) alles gedaan te krijgen en blijven zitten met het gevoel dat we tekortschieten. Kortom: we zijn uiteindelijk een dief van ons eigen geluk. Om echt geluk te ervaren, is het noodzakelijk om vaardigheden en overtuigingen te leren die ons doen beseffen dat het geluk in ons zit. Dit in plaats van alleen maar meer taken op je bord te stapelen.

Als je merkt dat er wat hooi van je vork is, dit van je takenlijst afvinkt ​​en je afvraagt: “Wat is het volgende?”, dan is het tijd om je aanpak te veranderen door de onderstaande krachtige geluksvaardigheden en overtuigingen in je leven te integreren.

MOTIVATIE

Wanneer we iets willen bereiken, is motivatie van belang. Onze motivatie is afhankelijk van de behoeftes waar we naar verlangen. Je kunt gemotiveerd zijn vanuit het verlangen iets te vermijden (away from, meestal doen we dit vanuit angst) of het verlangen iets te bereiken (towards, meestal doen we dit vanuit innerlijke vrijheid).

WAT WIL JE BEREIKEN

Stel jezelf deze vraag eens: “Welke neiging heb ik: vermijden of bereiken?” Is je denken, voelen en doen gericht op wat je jij wel wilt, of juist op wat je niet wilt? Dat is het grote verschil! Denk je bijvoorbeeld vanuit het verlangen om meer vrije tijd te hebben, om te ontspannen en geluk te ervaren? Of denk je juist aan alle taken die je nog te doen hebt en wat anderen er van zouden vinden als jij voor jouw geluk gaat? Het denken en de daaraan gekoppelde overtuigingen zijn belangrijk, want zij zorgen voor je onderliggende gevoel.

AWAY FROM EN TOWARDS

Bij away from draait het om een motivatie vanuit angst, bij towards juist om het streven naar positieve doelen die van belang zijn voor onze geluksbeleving. In een groot onderzoek van de Michigan State University waarbij meer dan 25.000 mensen betrokken waren, bleek dat towards gerichte motivatie sterk verband houdt met goede prestaties. Verder werd heel duidelijk dat deze mensen ook hoger scoorden op betrokkenheid, (werk)voldoening, hulpvaardigheid, durven, vernieuwen en openheid. Interessant feitje: een away from gerichte motivatie bleek helemaal nergens verbetering te geven! Dat wil zeggen dat veel beren op de weg zien, een uitstekende manier is om jezelf tegen te werken. Away from gerichte motivatie kan je vooral belemmeren bij het ontwikkelen en ervaren van levensgeluk en innerlijke vrijheid.

BEPAAL JE DOEL

Wat wil jij in jouw leven? Wat is jouw uiteindelijke doel? Weet dat het antwoord niet is een ​​mooiere auto of een leuker huis. Je ware doel is iets diepers of hogers. Welk doel, wanneer je erover nadenkt, geeft je een gevoel van enthousiasme, geluk en vrijheid? Aan jou de vraag: “Waar ga jij voor?”

Hoe meer zicht we hebben op ons einddoel -vanuit een towards gerichte motivatie in het hier en nu- hoe groter de kans dat we dit doel bereiken. Zoals we boven al hebben geschreven: “Het vinden van dit geluk, is eigenlijk zoeken naar wie van binnen al zijn.”

VIJF GRATIS HULPBRONNEN

 1. Besluit om zelf de geluksbestuurder in je leven te worden. Neem zelf de controle in handen over de hoeveelheid hooi op je vork.
 2. Ontwikkel de kracht om dingen voor elkaar te krijgen door informatie te groeperen in beheersbare stukjes, die je effectief kunt gebruiken om je hogere einddoel(en) te bereiken.
 3. Weet dat je alle hulpbronnen al in je hebt, geluk zit al in ons.
 4. Ben je bereid om je towards gericht te laten motiveren, durf jij dat?
 5. Stel jezelf oprecht vrije en behapbare doelen.

Je kent nu een paar denkwijzen van NLP die in deze blog werden besproken. Maar hoe krijg ik daadwerkelijk toegang tot deze hulpbronnen? Kom bij Smara Opleidingen een workshop of opleiding volgen! https://smaraopleidingen.nl/ons-aanbod/#

Welke hulpbron zet jij in om geluk te ervaren? Laat het ons weten in het reactieveld onderaan dit Facebookbericht, en maak kans op een waardebon van € 100,- die je kunt besteden bij een opleiding of workshop naar keuze in 2018!