Mijn kleinzoon reikt uit!

Inbedden, Wetende plek en Systemische wetten

Mijn kleinzoon van 26 maanden is gefocust op mannen en mannen zaken. Zodra hij in de ochtend zijn ogen opendoet is het eerste dat hij zegt: “Machines kijken.” Verschoon ik ‘s nachts zijn luier, praat hij onderwijl over machines en dat hij morgen met opa het gras gaat maaien en dat hij met Roland gaat “maken”.

Met maken bedoelt hij: rondlopen met een boormachine, die hij by the way van zijn opa mee mag nemen, als ze samen iedere vrijdag naar de supermarkt gaan. Opa en Roland kunnen in zijn ogen alles maken en hij vertoeft het liefst bij beiden, de hele dag, in hun omgeving.

Terwijl ik dit stuk schrijf, rijdt opa door Ouderkerk aan de IJssel, op zoek naar machines. Uren staat de kleine man te kijken en schept onderwijl kuilen met zijn eigen schep. Een groter plezier kan je onze Sam niet doen.

Van mij krijgt hij biologische pannenkoeken met ahorn siroop, verantwoordde koekjes en verse vruchtensap. Van opa krijgt hij koekjes met suiker, dikke plakken grillworst en mag hij dingen doen die mij de schrik om mijn hart bezorgen. “Ik moet niet zo angstig doen”, wordt mij gezegd en vervolgens rijden ze op het erf, rondjes in opa’s auto. Hij helemaal Heppie de Peppie en met pretoogjes van heb ik jou daar.

Als opa zegt: “Ga je mee machines kijken”, springt de kleine man letterlijk op en neer en roept “Jaaaah”. Loopt dan direct naar de gang en pakt opa’s schoenen. “Opa, kom”.

Het is wonderlijk te zien, hoe Sam zich thuis voelt bij de mannen. Hoe ingebed hij is in deze energie en hoe gelukkig hem dat maakt. Oma is voor het voorlezen, het luisteren naar klassieke muziek, dansen op het “ De grote banaan uit Afrika” lied, hem naar bed brengen, in bad doen en zijn luier verschonen. Als hij door de mannenenergie is uitgeput, klimt hij op mijn schoot, wil op de telefoon filmpjes kijken van machines en af en toe “buurman en buurman” of “Bassie en Adriaan”.

Soms ga ik met hem maaien, vooral als dat wat hij met opa doet, net even te spannend is of te vermoeiend is geweest. Trots staat hij op de maaimachine of loopt met zijn eigen maaimachine achter mij aan.

Gender neutraal? Ik blijf het moeilijk vinden. Ik vraag me af, hebben wij hem hierin gestuurd? Is zijn gedrag pure conditionering. Geven wij hem te weinig ander speelgoed, zoals poppen? Ik denk het niet. In de speelgoedwinkel manoeuvreer ik hem mee naar wat genderneutraal speelgoed. “Nee, oma, die niet”, zegt de kleine man. “Hoeft niet.”

Nog maar net waggelend op zijn kleine beentjes, wilde hij al stofzuigen. En natuurlijk mocht dat van opa, soms een half uur. Hij kreeg van één van onze trainers een kinderstofzuiger. Dat vond hij geweldig mits de “echte” stofzuiger ook aan stond. Zo klein als hij is, hij is niet dom. Dat geldt ook trouwens voor zijn speelgoed maaimachine, de “echte” moet wel aan.

Mijn kleinzoon van 26 maanden is gefocust op de mannen. Hoe heerlijk waar te nemen hoe hij zich kan spiegelen, inbedden en te gelijktijdig zoveel liefde van hen ontvangt. Hij vindt het bij tijd en wijlen wel heel fijn dat ik in de buurt ben als die mannenzaken aan de gang zijn. “Oma ook mee”, zegt hij dan of “oma toe”. Dan wil hij zich even inbedden bij de vrouwen of naar zijn bedje, even in de vrouwelijke energie. Als mama hem in de avond ophaalt roept hij blij, “Mama” en kruipt op haar schoot, samen met Dikkie Dik. Als papa hem op komt halen doet hij trouwens hetzelfde, maar wil dan gedragen worden en legt zijn hoofdje in mijn zoon zijn nek, bedenk ik mij.

Systemisch gezien is dit de reis van de man, inbedden in zowel het vrouwelijke als het mannelijke. En wat fijn dat hij hierin vrij is om te kiezen en wat fijn dat hij daartoe zoveel mensen in zijn omgeving heeft. Hoe mooi om waar te nemen hoe deze kleine man zijn wetende plek inneemt en zich inbed. Jeetje, wat houd ik van deze jongen!

Nog twee weekjes slapen en dan wordt er nog zo’n prachtig jongetje geboren.

Systemisch gezien zijn er drie belangrijke wetten, waarbij inbedden en wetende plek heel belangrijk zijn. Nieuwsgierig?  Kom naar de introductiedag op 25 november 2021 en leer of jij daadwerkelijk jouw wetende plek inneemt en in welke mate jij spiritueel ingebed bent in jouw familiesysteem!