Ieder mens is een mooi verhaal

Ieder mens is een mooi verhaal!

Uitgeput

Steeds vaker raakte ik uitgeput. Steeds vaker dacht ik: “Wat ben ik aan het doen?” Steeds vaker dacht ik: “Ik wil hier mee stoppen.” Maar iets waar ik geen controle over dacht te hebben, had mij als het ware ‘in zijn of haar macht’. Als kind van een Joodse moeder en lid van een systeem dat tijdens de Tweede Wereld Oorlog enorm heeft geleden, was ik altijd bezig met mezelf te ontwikkelen en vooral te doen. Van figuurzagen tot bloemschikken, van voetbal tot turnen, van kleding maken tot muzikant. Er was altijd wel een talent dat ontwikkeld moest worden.

Het moment dat ik begreep dat ik dat deed voor mijn voorouders die in de concentratiekampen zijn omgekomen, was pas rond mijn vijftigste. In een Systemische Opstelling werd zo duidelijk dat ik de lege plekken van vele voorouders aan het opvullen was en het verdriet van mijn moeder droeg. Op de foto in het midden staat mijn moeder. Samen met haar tantes en nichten beelden zij een Chanoeka-kandelaar uit. Haar pijn was ondragelijk.

Om mijn moeders pijn te verlichten, ben ik mee gaan dragen. Ik moet en zal alles uit het leven halen: voor haar, hem, ik, je, jullie, ons, zij, ze… Door vele talenten te ontwikkelen, ontwikkelde ik hun talenten. Zo werden zij door mij onbewust geëerd, niet vergeten en hadden ze een plek in het systeem. De lege plekken van hen die waren omgekomen vulde ik in, zodat zij niet vergeten zouden worden.

Als ik alles uit het leven haal, dan is het leven van mijn voorouders niet voor niets geweest. Ze zijn niet voor niets doodgeschoten, vermoord in de gaskamers, jong gestorven aan alcohol vergiftiging of kanker. Ik moet het lot van ons allen omdraaien. Omdraaien ten goede van hen en mij. Drie systemische dynamieken waren lange tijd mijn drijfveren: Ik draag iets voor jou, niet-afgemaakt sterven en iemand anders zijn leven leiden.

Dank je wel Papa en Mama!

Ik kan nu vanuit mijn hart zeggen: “Dankjewel lieve papa en mama, voor het leven dat jullie mij hebben geschonken. Ik neem mijn leven, mijn lot en dit is mijn plek.” En voor jullie lot, maak ik jullie dochter, een diepe buiging.

Meergenerationele trauma’s

Het bijzondere was dat binnen mijn familiesysteem niet of nauwelijks over mijn Joodse voorouders werd gesproken. De angst zat heel diep. Meergenerationele trauma’s, zoals die in mijn systeem en ook van anderen, worden in een opstelling zichtbaar en geheeld.

Opleiding Familie- en Systeemopstellingen

Wil ook jij graag oude patronen loslaten en een nieuw pad inslaan? En toch doe je weer wat je altijd al deed? Met de opleiding Systemisch Coachen krijg je inzicht en ga je aan het werk met jouw dynamieken. Je leert uiteraard ook te werken met de dynamieken van jouw cliënten. Begrippen als balans van geven en nemen, insluiten en uitsluiten, wat is van mij en wat niet, komen uitvoerig aan bod. Je leert werken met een Genogram en de specifieke vraagstelling om systemisch te werken.

Weet dat in de systemische benadering andere ordeningen en wetten gelden dan op het individueel psychologisch niveau. Naast het coachen leer je de hulpvraag systemisch te benaderen en mee te werken. Een belangrijke systemische zin: “Je bent vrij, werkelijk vrij, om dat te doen wat goed is voor jou.”

Recensies van cursisten

Door de opleiding is er een diepgaande verandering gekomen. Ik ben erachter dat er allerlei onbewuste familie verstrikkingen in mij actief waren. Met als gevolg dat ik voortdurend bezig was met pleasen en gefocust was op anderen. Nu ben ik vol vertrouwen. Ik voel diepe dankbaarheid voor de transformatie tijdens deze opleiding en niet in de laatste plaats voor de fantastische en inspirerende begeleiding van Jannie IJzendoorn. – M. Visser

In de opleiding werd ik enorm uitgedaagd om naar mijn gevoel te gaan, iets wat ik best spannend vind en toch deed. Voor mij lossen de dingen niet op in mijn hoofd, het is belangrijk dat ik ze eerst doorvoel. Dat is nu duidelijk geworden. Ik heb veel inzichten gekregen in de dynamieken in mijn familiesysteem. Ik leerde wat gezonde grenzen zijn en pas deze steeds meer toe. – P. Hoogzaad

De 12-daagse opleiding start in het weekend van 15 en 16 oktober 2022. Tijden zijn van 10.00 uur tot 17.00 uur. Kosten € 2300,-

Tranen

Ik huil voor jullie

Mijn tranen staan symbool voor het grote verlies

Zonder mijn pijn, had jullie bestaan geen enkele zin!

Zonder mijn tranen zijn jullie niets

Ik leef het leven van lijden en geluk

Van hemel en van aarde

Jullie zijn niet vergeten

Ik aanvaard