Kennisbank

Chunking/chunken

Chunking is een term uit de computerwereld. Het betekent het opdelen van dingen of denkpatronen in kleinere stukjes. Je kunt dit stapsgewijs doen, naar boven gaat het specifiek naar algemeen (of van deel naar geheel). Naar beneden ga je stapsgewijs van algemeen naar specifiek (van geheel naar deel).

Dit is een eenvoudig denkpatroon als voorbeeld: Als een persoon je om een stuk fruit vraagt en je geeft een appel, kan het zijn dat hij eigenlijk zin had in een peer. De appel en de peer zijn allebei fruit, je hebt alleen specifiekere informatie nodig.

Up chunk, omhoog naar het algemene of geheel: “Ik heb trek.”

Down chunk, omlaag naar het specifieke of deel: “Ik wil een peer.” (En specifieker opgedeeld: “Ik wil een stoofpeer.” “Ik wil de stoofpeer Gieser Wildeman.”)

Lateraal chunk, zijwaarts, naar alternatieven: “Ik wil een appel, een peer of een ananas.”

Wanneer je stapsgewijs naar beneden gaat, kom je bij specifieke ervaringen. Die ervaringen zijn reëel en via de zintuigen te ervaren (zien, horen, proeven, ruiken en voelen). Wanneer je stapsgewijs naar boven gaat, kom je bij criteria uit. Mits je vraagt wat bijvoorbeeld een doelstelling iemand oplevert, of wat er mogelijk wordt voor die persoon op een hoog niveau.