Kennisbank

Daan van Kampenhout

Daan van Kampenhout

Daan van Kampenhout is de grondlegger van de prachtige methodiek Systemic Ritual®.

Systemic Ritual®

Systemic Ritual® is een prachtige, helende verdieping en uitbreiding op Familie- en Systeemopstellingen. We werken o.a. met healingstones, the wheel of the four directions, resources and the ancestors en unclear symptoms.

Systemic Ritual® is een systemische werkvorm die de vragen van deelnemers als een opening gebruikt waar de groep gezamenlijk doorheen gaat. Op die manier ontstaat er een nieuwe ruimte. Bij het betreden van de nieuwe ruimte laten we de details van de individuele geschiedenis achter ons en krijgen zicht op de kern van het verhaal. We zien het grondliggende thema, als een archteypisch beeld, vormgegeven in een opstellingsritueel. Systemisch Rituelen zijn een belangrijk onderdeel binnen deze methodiek.

Sjamanisme

Systemic Ritual® is niet hetzelfde als familieopstellingen of sjamanisme, en in zekere zin is het zelfs geen combinatie van die twee, meer omdat het een eigen vorm, karakter en dynamiek heeft gekregen. In het werken met Systemic Ritual® is de invloed van familieopstellingen nog zichtbaar in het gebruik van de representatiemethode en het uitspreken van de healing sentences.

De vier windrichtingen

De verschillende posities in het veld (soms verbonden en geordend met behulp van het wiel van de vier windrichtingen) vormen samen een plattegrond waarin ieder zijn/haar eigen weg kan gaan. Soms liggen de rollen/representaties vast per persoon, bijvoorbeeld als een voorouderveld wordt opgesteld. Soms zijn de rollen juist alleen gebonden aan specifieke plekken in het veld, zodat iedereen naar keuze de verschillende rollen kan aannemen en het veld vanuit die verschillende plaatsen en perspectieven kan ervaren. Doordat elke werkvorm een vaste structuur heeft, maar ook ruimte biedt aan vrije bewegingen is Systemic Ritual® bij uitstek geschikt voor diepgaand en persoonlijk innerlijk werk.

Jannie IJzendoorn is opgeleid tot erkend facilitator Systemic Ritual Trainer® (SRT) door Daan van Kampenhout en heeft o.a. de speciaal ontwikkelde tweejarige intensieve SRT bij hem gevolgd in Berlijn.

Zij heeft o.a. vele opleidingen op vlak van Familie- en Systeemopstellingen gevolgd en getraind.

Bekijk onze opleiding Systemic Ritual®  of doe mee met onze gratis masterclass! We ontmoeten je graag.