Kennisbank

Destructieve- en Constructieve symbiose

Franz Ruppert

Franz Ruppert (Zie onze vervolgopleiding Systemisch Werken)

Destructieve symbiotische relaties

Trauma’s vormen de hoofdoorzaak van destructieve symbiotische relaties en het ontwikkelen van schijnautonomie!

Ruppert schrijft en ik citeer: ”Als de fundamentele betekenis van het symbiosetrauma voor de totale psychische ontwikkeling van de mens wordt erkend, vallen alle andere psychische problemen, die uit het symbiosetrauma ontstaan beter te verklaren. “

Symbiotische verstrikkingen

We kunnen als getraumatiseerde en bindingsverwonde mensen, pas werken aan onze eigen innerlijke heling als we in staat zijn te erkennen wie we zelf zijn. Pas nadat aan de integratie van de oorspronkelijke afsplitsing therapeutisch wordt gewerkt, kunnen alle trauma’s die er mogelijk later nog bijgekomen zijn, worden overwonnen.

Uit deze destructieve symbiotische verstrikkingen kunnen langzamerhand constructieve symbiotische relatie is ontstaan. Schijn autonomie kan dan veranderen in werkelijke autonomie. Daardoor kan het zwaartepunt van de therapeutische proces verschuiven van het vertrekpunt “het niet langer voeden van de symbiotische afhankelijkheidsbehoefte”. Het zwaartepunt gaat naar “het ondersteunen van de autonomie ontwikkeling van de mens“. Een belangrijk aspect hierin is “schuld” te durven nemen, plek en lot nemen en dat teruggeven wat niet van ons is.

Symbiose en trauma Franz Ruppert