Kennisbank

Eliciteren

Eliciteren is het oproepen van een bepaalde toestand door je gedrag. Eliciteren is ook het verzamelen van informatie door het observeren van non-verbale signalen of door het stellen van vragen aan de ander.

Binnen NLP wordt het woord eliciteren gebruikt om het proces te beschrijven als we iemand naar een bepaalde stemming of toestand begeleiden. Als je probeert iemand tot rust te brengen, dan praat je zachter en langzamer en adem je zelf rustig. Je spreekt geruststellende woorden. Je moet zelf deze houding volledig aannemen, om bij de ander de rust te bewerkstellingen.

Wanneer je iemand zelfvertrouwen wilt geven, vraag de ander dan om een situatie te herinneren waarbij hij of zij ook vol zelfvertrouwen was. Handel vervolgens zelf ook als iemand die zelfvertrouwen heeft. Wanneer je woorden niet in overeenstemming zijn met je lichaamstaal en je intonatie, is het lastig voor de ander om zelfvertrouwen te ervaren want de ander is geneigd om jouw non-verbale communicatie volgen. Dus: spreek duidelijk tegen de ander, met een stem van zelfvertrouwen, adem regelmatig, en sta rechtop.