Kennisbank

Epigenetica en meergenerationele trauma’s

Epigenetica en meergerationele trauma’s

Epigenetica is de studie van erfelijke veranderingen in de functie van genen die optreden zonder een verandering in de DNA-sequentie zelf.

Omgevingsfactoren

Deze veranderingen kunnen beïnvloed worden door omgevingsfactoren zoals dieet, stress en toxines, en kunnen de genexpressie beïnvloeden. Dit kan de gezondheid en ontwikkeling van een individu beïnvloeden.

Epigenetische modificaties kunnen DNA-methylatie, histonmodificatie en niet-coderende RNA-regulatie omvatten.

Deze modificaties kunnen worden doorgegeven aan nakomelingen en kunnen effecten hebben op toekomstige generaties. Epigenetica is een snel evoluerend vakgebied met belangrijke implicaties voor het begrijpen van de menselijke biologie en ziekte.

Meergenerationele trauma’s

Meergenerationele trauma’s verwijzen naar de overdracht van trauma van de ene generatie naar de volgende. Dit kan gebeuren wanneer de oorspronkelijke traumatische ervaring niet volledig wordt verwerkt of behandeld en dus wordt doorgegeven aan toekomstige generaties, vaak via familiedynamiek en -gedrag.

Er zijn verschillende manieren waarop meergenerationele trauma’s kunnen worden doorgegeven, waaronder genetica, veranderingen in de hersenchemie en epigenetica (veranderingen in genexpressie zonder veranderingen in de DNA-sequentie). Deze traumatische ervaringen kunnen variëren van oorlog, geweld, misbruik, scheiding van ouders tot discriminatie en racisme.

Doorbreken van de cyclus van traumatische ervaringen

De impact van meergenerationele trauma’s kan leiden tot geestelijke gezondheidsproblemen, zoals depressie, angststoornissen en posttraumatische stressstoornis (PTSS). Het kan ook fysieke symptomen veroorzaken, zoals chronische pijn en somatische symptoomstoornissen.

Collectieve trauma’s

Het is belangrijk om te erkennen dat trauma niet alleen individuele gevolgen heeft, maar ook invloed kan hebben op de hele familie en gemeenschap. Behandeling en ondersteuning van de hele familie kan ingezet worden, bij het verminderen van de impact van meergenerationele trauma’s en het doorbreken van de cyclus van traumatische ervaringen.

Familie- en Systeemopstellingen

Er zijn vele methodieken die ingezet kunnen worden in relatie tot heling van meergenerationele trauma’s: Systemic Ritual, Systemisch Werken, EMDR, Timeline therapy ………..