Kennisbank

Familieopstellingen

Familieopstellingen- Systemisch Werken

Het centrale paradigma in systemisch werken en handelen is dat het menselijk functioneren (ook van kinderen en jeugdigen) begrepen en betekenis krijgt door hun interacties in de systemen waar we allemaal onderdeel van zijn. Wat zich tussen mensen afspeelt, krijgt slechts betekenis in een context van een systeem. In iedere interactie resoneren vele contexten mee. Het op een contextuele en relationele wijze kunnen kijken naar problemen en oplossingen binnen een systeem is de kern van deze methodiek. Als Systemische therapeut wordt je uitgenodigd door een systemische bril naar het kind te kijken. Daarbij zie je ook zijn ouders, zijn familie, de geschiedenis van het die familie en de hele achtergrond waar het kind ook deel vanuit maakt.

We leven allemaal in systemen zoals onze families, werk, verenigingen en onze vriendenkring. Veel van onze onbewuste overtuigingen, gedragingen en patronen vinden hun oorsprong in de systemen waarin we zijn opgegroeid. We hebben bekrachtigende en beperkende patronen, vaak uit loyaliteit, uit schuldgevoel of schaamte meegenomen. Daarnaast is ons verlangen om er bij te horen een behoefte die ons regelmatig in de weg zit in het volgen van ons eigen pad.

Deze patronen kan je in je huidige leven weer tegen komen binnen nieuwe systemen bijvoorbeeld je relatie of je werk. Met de familieopstellingen, onderdeel van de methodiek systemisch werken, kun je deze onbewuste patronen weer zichtbaar maken.

Bert Hellinger

De oorsprong van de methodiek systemisch werken ligt onder andere bij Bert Hellinger en Virginia Satir. Hellinger ontwikkelde in Europa het systemisch werken in eerste instantie voor het werken met families (familieopstellingen), later deed hij dat ook voor organisaties (organisatieopstellingen). Nadat Daan van Kampenhout jarenlang met Hellinger samenwerkte ontwikkelde Daan Systemic Ritual.

Familiesysteem

Een familieopstelling is een ruimtelijke weergave van een familiesysteem. Het doel van een opstelling is om symptomen en onbewuste dynamieken inzichtelijk te krijgen.

Bert Hellinger de grondlegger van Systemisch Werken heeft de methodiek en deze manier van kijken naar systemen ontwikkeld. Hij was nieuwsgierig naar de werking van sociale systemen. Nadat hij duizenden opstellingen begeleiden zag hij dat er verschillende systeemkrachten zijn.

Lees verder