Kennisbank

Herkaderen of wel omdenken

Herkaderen  ofwel omdenken en psychotherapie

Herkaderen is een techniek die vaak wordt gebruikt in psychotherapie en coaching. Het is een techniek om de manier waarop we een bepaalde situatie of gebeurtenis bekijken te veranderen. Het gaat erom de betekenis of het kader van een gebeurtenis te veranderen, zodat het een meer positieve of constructieve betekenis krijgt. Het is de betekenis die we geven aan een ervaring, waardoor deze positief, angstig, leuk, verdrietig wordt ervaren.

Hoe kan ik het ook bekijken?

Bij herkadering wordt de aandacht gericht op de manier waarop we over een bepaalde situatie of probleem denken. Dit kan helpen om ons perspectief te verbreden en ons te helpen alternatieve manieren te vinden om naar een probleem te kijken. Bijvoorbeeld, als we een negatieve gebeurtenis hebben meegemaakt, zoals het verlies van een baan, kan herkadering ons helpen om te kijken naar de mogelijkheden die deze verandering kan bieden. Dit in plaats van te blijven hangen in negativiteit. Een nieuwe baan geeft ook weer nieuwe uitdagingen!

Ander Perspectief

Herkadering kan op verschillende manieren worden gedaan. Bijvoorbeeld door een gebeurtenis vanuit een ander perspectief te bekijken. Door te focussen op wat er geleerd kan worden in plaats van wat er mis ging. Door te kijken naar de positieve aspecten van een situatie of door de betekenis van een gebeurtenis te veranderen. Weet dat alles betekenis krijgt, door de betekenis die wij er aan geven.

Herkadering kan worden toegepast op verschillende gebieden van het leven, zoals werk, relaties en persoonlijke uitdagingen. Het kan ons helpen om flexibeler te zijn in ons denken, ons zelfvertrouwen te vergroten en onze emoties beter te beheersen. Het kan ook nuttig zijn bij het oplossen van conflicten en het verbeteren van de communicatie met anderen.

Gespecialiseerde coach of therapeut

Het is belangrijk op te merken dat herkadering een zeer nuttige techniek kan zijn en dat het niet betekent dat problemen worden ontkend of genegeerd. In plaats daarvan biedt herkadering ons de mogelijkheid om onze perceptie van een probleem te veranderen. En nieuwe manieren te vinden om met het probleem om te gaan. Het is altijd het beste om een ​​ervaren en gekwalificeerde therapeut te raadplegen voordat je deze technieken toepast.

Het is een belangrijke techniek binnen NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren). NLP streeft naar het begrijpen van de manier waarop taal en communicatie ons denken, emoties en gedrag beïnvloeden. Herkadering is een van de belangrijkste technieken binnen NLP, om een ​​verandering in onze interne representaties te bewerkstelligen.

NLP

In NLP wordt herkadering gebruikt om de manier waarop we over een bepaalde situatie denken te veranderen. Dit, zodat we deze op een andere manier kunnen interpreteren en benaderen.

Er zijn verschillende manieren waarop herkadering kan worden toegepast binnen NLP, zoals:

  1. Contextherkadering: het bekijken van een probleem of situatie vanuit een ander perspectief of context.
  2. Taalherkadering: het veranderen van de manier waarop we over een situatie praten, door het gebruik van andere woorden en uitdrukkingen.
  3. Tijdsframe-herkadering: het plaatsen van een gebeurtenis in een ander tijdsframe, bijvoorbeeld door het verleden te veranderen of door de toekomst te herkaderen.
  4. Positief herkaderen: het veranderen van een negatieve situatie in een positieve situatie, door te kijken naar de positieve aspecten en mogelijkheden van de situatie.

Krachtige tool binnen de methodiek NLP

Herkadering kan een krachtige tool zijn binnen NLP en kan helpen bij het oplossen van problemen, het verbeteren van relaties en het veranderen van gedrag. Het is echter belangrijk op te merken dat herkadering geen oplossing biedt voor alle problemen en dat het belangrijk is om een ​​ervaren en gekwalificeerde NLP-therapeut te raadplegen voordat je deze technieken toepast.

Zie NLP Practitioner opleiding