Kennisbank

Metamodel

Het metamodel

Het Metamodel van NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) is een taalmodel dat is ontworpen om de grenzen van ons denken te verleggen. Het wordt ingezet om onze communicatievaardigheden te verbeteren. Het is ontworpen om onze interne representaties en de manier waarop we over de wereld praten en denken te verbeteren. Het haalt door middel van specifieke metamodel vragen, dat wat wordt weggelaten, vervormd of gegeneraliseerd  in onze taalpatronen, naar de oppervlakte structuur.

Richard Bandler

Het Metamodel werd ontwikkeld door Richard Bandler en John Grinder in de jaren 70. Het richt zich op het identificeren en corrigeren van beperkte en generaliserende taalpatronen die onze perceptie van de wereld beperken. Het Metamodel is gebaseerd op het idee dat de taal die we gebruiken een directe weerspiegeling is van onze interne representaties en overtuigingen.

Begrenzen van onze overtuigingen

Het Metamodel bestaat uit een reeks vragen die gericht zijn op het uitdagen van generalisaties, het ophelderen van vaag taalgebruik en het onderzoeken van de grenzen van onze overtuigingen. Het doel van het Metamodel is om ons te helpen onze taal en denken te verfijnen, zodat we ons bewust worden van onze interne representaties en beperkende overtuigingen kunnen corrigeren.

Drie belangrijke categorieën van taalpatronen

Het Metamodel bestaat uit drie belangrijke categorieën van taalpatronen:

  1. Weglatingen: het ophelderen van vage taalgebruik door informatie te verkrijgen over wat er precies wordt weggelaten of verduidelijking van onduidelijke informatie.
  2. Generalisaties: het uitdagen van algemene uitspraken door specifieke informatie te vragen om duidelijkheid te krijgen.
  3. Vervormingen: het uitdagen van beperkende overtuigingen en het verkennen van alternatieve interpretaties.

Coaching en Therapie

Het Metamodel wordt vaak gebruikt in coaching en psychotherapie, maar kan ook worden gebruikt in andere gebieden van communicatie en persoonlijke ontwikkeling. Door het gebruik van het Metamodel kunnen we onze communicatievaardigheden verbeteren, onze overtuigingen en gedragingen veranderen en onze innerlijke wereld beter begrijpen.