Kennisbank

Miltonmodel

Miltonmodel en NLP

Het Milton-model is een tegenhanger van het Metamodel. Het is gericht is op het uitdagen van beperkende overtuigingen en het corrigeren van algemene taalpatronen. Het Milton-model is daarentegen gericht op het gebruik van taal om toegang te krijgen tot het onbewuste en om verandering en groei te faciliteren.

Milton Erikson

Het Milton-model is een communicatiemodel binnen Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP). Het is vernoemd naar de beroemde hypnotiseur en psychotherapeut Milton Erickson. Het model werd ontwikkeld door de NLP-grondleggers Richard Bandler en John Grinder.  Het is gebaseerd op de taalpatronen die Erickson gebruikte om verandering en groei te faciliteren bij zijn patiënten.

Verschillende taalpatronen

Het Milton-model bestaat uit verschillende taalpatronen, waaronder:

  1. Taalpatronen van onduidelijkheid: dit omvat het gebruik van taal die opzettelijk vaag of dubbelzinnig is om de verbeelding en creativiteit van de luisteraar te stimuleren.
  2. Taalpatronen van tijd: dit omvat het gebruik van taal die de tijdlijn van gebeurtenissen verandert om de luisteraar te helpen nieuwe perspectieven te verkennen en toegang te krijgen tot hun hulpbronnen.
  3. Taalpatronen van analogieën: dit omvat het gebruik van metaforen en analogieën om de luisteraar te helpen nieuwe inzichten te verkrijgen en om veranderingen in perspectief te faciliteren.
  4. Taalpatronen van trance: dit omvat het gebruik van taal om de luisteraar in een trance-achtige staat te brengen. Om toegang te krijgen tot het onbewuste en nieuwe inzichten en perspectieven te verkennen en toe te laten.

Het doel

Het doel van het Milton-model is om de taal te gebruiken als een instrument om verandering en groei te faciliteren bij individuen. Het leren schrijven en werken met metaforen is een voorbeeld van deze techniek. Het model wordt vaak gebruikt door therapeuten, coaches en andere professionals in de persoonlijke ontwikkeling. Dit om cliënten te  bij het oplossen van problemen en het bereiken van hun doelen.

Tijdens de opleiding NLP Practitioner leer je verschillende technieken en interventies in relatie tot het Miltonmodel!

Opleiding NLP Practitioner