Kennisbank

NLP Submodaliteiten en EMDR

NLP Submodaliteiten en EMDR

Submodaliteiten en EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) zijn beide therapeutische benaderingen. Beiden richten zich op het veranderen van negatieve interne ervaringen. Dit om een ​​positievere emotionele staat te bereiken. Submodaliteiten worden ook ingezet om heldere en haalbare doelen te bereiken, middels interne beelden, geluiden en gevoelens te creëren.

Traumatische herinnering

Bij EMDR wordt de cliënt gevraagd om zich te concentreren op een specifieke traumatische herinnering. Dit terwijl hij of zij tegelijkertijd een afleidende taak uitvoert, zoals het volgen van de bewegingen van de therapeut met de ogen. De theorie achter EMDR is dat de afleidende taak het natuurlijke verwerkingsproces van de hersenen stimuleert. Hierdoor vermindert de emotionele lading van de herinnering. Dit geldt ook wanneer we werken met submodaliteiten.

Elementen van onze zintuiglijke ervaringen

Submodaliteiten, aan de andere kant, gebruiken de verschillende elementen van onze zintuiglijke ervaringen om de manier waarop we ervaringen intern representeren te veranderen. Door het veranderen van interne submodaliteiten kunnen we ons denken, emoties en gedrag te beïnvloeden. Dit zorgt net als bij EMDR heling, andere manieren om liefdevolle en constructiever met onze pijnplekken om te gaan. Door bijvoorbeeld de grootte, helderheid, afstand en locatie van de interne beelden en geluiden te veranderen, kunnen we een meer positieve of minder intense emotionele ervaring creëren.

Gebruik van submodaliteiten tijdens de afleidende taak bij EMDR

Hoewel EMDR en submodaliteiten verschillende benaderingen zijn, kunnen ze beide effectief zijn bij het verminderen van negatieve emoties, en het verbeteren van het algemene welzijn. In sommige gevallen kunnen deze benaderingen zelfs worden gecombineerd, bijvoorbeeld door het gebruik van submodaliteiten tijdens de afleidende taak bij EMDR.

Vind een gekwalificeerde therapeut

Het is echter belangrijk op te merken dat EMDR een specifieke, gestructureerde benadering is die vaak wordt gebruikt voor de behandeling van trauma en posttraumatische stressstoornis (PTSS). Submodaliteiten hebben een breder toepassingsgebied en kunnen worden gebruikt voor verschillende problemen. Het is altijd het beste om een ​​ervaren en gekwalificeerde therapeut te raadplegen voordat je deze technieken toepast.

Zie voor meer informatie de Opleiding NLP Practitioner