Kennisbank

Systemic Ritual

Daan van Kampenhout

Systemic Ritual is een therapeutische benadering die is ontwikkeld door de Nederlandse psychotherapeut Daan van Kampenhout. Het combineert elementen van sjamanistische rituelen, familieopstellingen en systemisch werk om emotionele en psychologische problemen op te lossen.

Systemic Ritual

Systemic Ritual is gebaseerd op het idee dat problemen en conflicten die we in ons leven tegenkomen vaak diep geworteld zijn in onze familiesystemen. Culturele achtergronden spelen daarbij een grote rol. Door middel van rituele handelingen, symbolen en metaforen kunnen we deze diepe structuren in ons bewustzijn brengen en transformeren.

Onderliggende oorzaken van problemen begrijpen en identificeren.

Systemic Ritual kan worden gebruikt om een breed scala aan problemen aan te pakken. Denk hierbij aan angst, depressie, relatieproblemen, traumatische ervaringen en verslavingen. Het proces begint meestal met een individuele sessie waarin de therapeut. De kern van deze sessie is om de onderliggende oorzaken van het probleem te begrijpen en te identificeren.

Rituelen

Vervolgens kan er een ritueel worden gecreëerd, dat kan variëren van een eenvoudige meditatie tot een complexe ceremonie. Het ritueel kan worden gebaseerd op de specifieke systemische problemen van de cliënt. Er wordt gewerkt met symbolen, voorwerpen en andere elementen die relevant zijn voor de persoonlijke geschiedenis en culturele achtergrond.

Tijdens het ritueel worden vaak verschillende aspecten van het probleem systemisch opgesteld en worden er systemische interventies gedaan om te helen. Dit kan worden bereikt door het uitvoeren van bepaalde handelingen, zoals het opstellen van voorwerpen, het uitspreken van systemische zinnen of het visualiseren van een nieuwe realiteit.

Het levenswiel en ordening

Het Levenswiel vormt de basisstructuur waarbinnen een Systemic Ritual zich voltrekt. Het Levenswiel werkt met de kwaliteiten van de vier windrichtingen, de vier seizoenen  en de verschillende levensfasen. Wat inhoudt dat bewust de universele  cycli van Komen, Zijn, Weggaan en Rust wordt gebruikt in verschillende rituelen. en alle kwaliteiten die daarmee te maken hebben. Het levenswiel brengt ordening, verdieping, inzicht en balans op verschillende niveaus, namelijk het mentale, emotionele en zielniveau. Voorbeelden: Een kind dat op jonge leeftijd op het zuiden terecht komt, verliest zijn kindplek. Zij die moeite hebben met loslaten, met introspectie, het vinden van innerlijke hulpbronnen hebben vaak een te weinig aan Westen energie.

Diepgaande krachtige vorm van psychotherapie

Systemic Ritual kan worden gezien als een krachtige en diepgaande vorm van psychotherapie, die mensen kan helpen om hun innerlijke wereld te transformeren en te groeien. Het is belangrijk om op te merken dat Systemic Ritual een intens proces kan zijn en dat het alleen moet worden uitgevoerd door getrainde en gekwalificeerde therapeuten.

Opleiding Systemic Ritual