Kennisbank

Systemic Ritual®

Systemic Ritual®

Systemic Ritual is een andere vorm van opstellingswerk, verrijkt met elementen van sjamanistisch ritueel. Systemic Ritual is ontwikkeld door Daan van Kampenhout. Hij specialiseerde zich al vroeg in zijn leven in het sjamanisme. In de jaren 90 maakte hij kennis met het werk van Bert Hellinger – de Familieopstellingen. Hij was onder de indruk van de diepte en helende werking van familieopstellingen.

Overeenkomsten Familieopstellingen en Sjamanisch rituelen

De overeenkomsten en verschillen tussen sjamanistische rituelen en familieopstellingen fascineerden hem. Gedurende vele jaren heeft hij vele combinaties van aspecten van sterrenbeelden en elementen van sjamanistische rituelen onderzocht, en uit deze twee ontwikkelde hij geleidelijk een nieuwe methode, die nu Systemic Ritual® wordt genoemd. Enkele overeenkomsten zijn:

Systemisch Ritueel

 • Tijd speelt geen rol in een sjamanistisch ritueel of in een opstelling. Een opstelling en ritueel vinden plaats in de ruimte, in het hier en nu.
 • De helende werking geldt voor het hele systeem en niet voor één persoon.
 • De helende werking is niet zozeer gebaseerd op het vermogen van het individu, maar er wordt gebruik gemaakt van krachten van buitenaf – bijvoorbeeld een voorouder.
 • Zowel in familieopstellingen als in sjamanistische rituelen spelen de doden en de levenden een rol. Beiden bestaan ​​in het hier en nu. De overledenen bevinden zich alleen in een andere ‘dimensie’ of ‘wereld’.
 • We werken met ‘helende zinnen’, zinnen met een archaïsche kracht – die spreken tot het onbewuste en een helende werking teweegbrengen.
 • Beide methoden maken gebruik van vertegenwoordigers en genezende zinnen en handelingen.

De invloed van het sjamanisme is terug te zien in het geluid van de trommel, de voortdurende gebeden en het gebruik van plattegronden, de zogenaamde groundplans en vaste structuren die de beweging van het ritueel begeleiden.

Verschillen met familieopstellingen

 • Voor het werken met Systemic Ritua®l zijn de exacte details van een familiesysteem niet nodig.
 • In Systemisch Ritueel ligt, vergeleken met familieopstellingen, meer de nadruk op de elementen en hulpbronnen die een mens kracht geven.
 • In Systemic Ritual® kan het voorkomen dat mensen gevraagd wordt om ‘genezers’ of machtsdieren met bepaalde kwaliteiten of verre voorouders (voorouders van de vijfde, zesde of zelfs 20e generatie) te vertegenwoordigen.
 • Tijdens Systemic Ritual® werken we met de kwaliteiten van de vier richtingen – een begrip uit het sjamanisme (medicijnwiel). Het levenswiel is een bron van kracht en heling.
 • Verder omvat Systemic Ritual® verschillende concepten. Bijvoorbeeld het concept van de mens met vele zielen. In Systemic Ritual kunnen verschillende zielen en lagen van de ziel worden weergegeven.

Nieuwsgierig naar de opleiding Systemic Ritual®