Kennisbank

Tafelopstellingen

Tafelopstellingen

We zijn allemaal onderdeel van een systeem. Je familie, je vriendenkring, het werk, etc. Onze overtuigingen, beperkend en ondersteunend, vinden hun oorsprong in het systeem waar we zijn opgegroeid. Wanneer hier verstoringen in zijn ontstaan, kan het zijn dat er patronen zijn ontwikkeld die je in je huidige leven belemmeren. Met de methodiek tafelopstellingen, onderdeel van de methodiek systemisch werken, kun je deze onbewuste patronen weer zichtbaar maken.

Wat is een Tafelopstelling

Letterlijk vertaald is een Tafelopstelling een methode om een systeem op tafel neer te zetten, door middel van fysieke materialen. Denk hierbij aan: (houten) poppetjes, blokjes, stenen en andere symbolieken. Een opstelling is een uiterlijke representatie, van het innerlijke beeld van de cliënt, en dit in de context van het familiesysteem waartoe jij of je cliënt toebehoort.

Toepasbaarheid Tafelopstellingen

Een tafelopstelling kan worden ingezet als een interventie voor een individuele coachsessie, maar is ook zeer bruikbaar in groeps-en teamverband. Iedereen zet zijn systeem neer, vanuit eigen gevoel, ervaring  en interpretatie.

Een tafelopstelling geeft een zeer krachtig inzicht vanuit verschillende perspectieven, m.a.w een driedimensionale waarneming op het systeem en biedt jou ruimte als begeleider, om zowel vanuit ‘het moment’ te werken, of de opstelling te laten ‘rusten’ en vanuit het geplaatste beeld- systeem verdiepende vragen te stellen, of een bewustzijnsmoment in te bouwen.

Fenomenologisch waarnemen

We nemen fenomenologisch de innerlijke ruimte van de cliënt waar. Deze ruimte is opgebouwd uit verschillende elementen en wordt visueel gemaakt op het veld (zie foto).

Elk van deze elementen is met elkaar verbonden, en geven inzicht waar onderliggende dynamieken van de vraag, problemen en oplossingen liggen. Een zeer effectieve methode, en zeer toepasbaar in de individuele coaching!

Interesse in onze online opleiding Tafelopstellingen, klik hier