Kennisbank

Timeline Therapy

Timeline Therapy

Time Line Therapy® is een vorm van psychotherapie die zich richt op het elimineren van negatieve emoties. Zich richt op beperkende overtuigingen en beperkende beslissingen uit het verleden. Dit om de persoon te helpen zijn of haar doelen in de toekomst te bereiken. De therapeutische benadering is ontwikkeld door Tad James. Het is een interventie die gebruikt en geleerd wordt in de opleiding NLP (Neuro-Linguïstisch Programmeren).

Tijdlijn

Time Line Therapy® maakt gebruik van het idee dat mensen een interne ’tijdlijn’ hebben. Deze tijdlijn is een representatie van het verleden, heden en toekomst. Deze representatie is direct verbonden met hoe iemand met zijn verleden, heden en toekomst omgaat. Hoe iemand zijn ervaringen benaderd.

Doel van de therapie

Het doel van de therapie is om negatieve emoties en beperkende overtuigingen die zijn ontstaan ​​uit traumatische of negatieve ervaringen uit het verleden, te elimineren door middel van technieken. Interventies zijn o.a Change personal history, Reclaim personal history.

Ankeren

Bij deze technieken wordt de techniek ankeren gebruikt. Door beperkingen uit het verleden te elimineren, te herkaderen, kan de persoon zijn of haar huidige en toekomstige gedragspatronen, denkpatronen en gevoelspatronen  veranderen.

Specifieke herinneringen

Time Line Therapy®-technieken omvatten onder meer het teruggaan in de tijdlijn van de persoon naar specifieke herinneringen, het veranderen van de perceptie van die herinnering, het elimineren van negatieve emoties die aan die herinnering zijn gekoppeld en het creëren van positieve veranderingen in de toekomst. Het doel is om beperkingen uit het verleden te elimineren, waardoor de persoon zich vrijer en krachtiger voelt en beter in staat is om zijn of haar doelen te bereiken.

Bewezen therapie

Time Line Therapy® is een bewezen vorm van therapie en kan helpen bij het verminderen van angst en stress en het verbeteren van het algemene welzijn.  Zoals bij elke therapie is het belangrijk om een ​​ervaren en gekwalificeerde therapeut te vinden die de technieken op de juiste manier kan toepassen en die past bij jouw individuele behoeften en doelen voor therapie.