Lichaam en geest zijn één!

Wat is NLP precies? Vaak krijg ik op deze vraag als antwoord  ‘Iets met de mind’. Ja dat is een belangrijk onderdeel van NLP. Tegelijkertijd geeft de NLP-vooronderstelling “Lichaam en Geest zijn één” al aan dat het lichaam binnen NLP van gelijke waarde is met de mind.

Ons lichaam heeft een geheugen welke is gevormd door onze levenservaringen. Dit is waarneembaar in onze houding, beweging, tonatie, spierspanning…… Levenservaringen waarin ook ervaringen van onze voorouders meetrillen, doorgegeven door onze ouders, welke ervaringen we met de paplepel ingegoten hebben gekregen. Heel veel van deze informatie zijn we niet bewust. Met de bewuste mind kunnen we hier ook niet bij.  Dat maakt ook dat praten over een ‘probleem of stagnatie’ zijn beperkingen kent. Het praten over problemen kan ook een strategie zijn om maar weg te blijven van de lichaamservaring, de pijn.

Hoe kunnen we dan het lichaam laten spreken?

Stel een deelnemer geeft aan dat hij de last van een ander draagt, zich daar verantwoordelijk voor voelt en zich schuldig voelt als hij de ander niet helpt. Hieromheen zijn vaak veel argumenten en verhalen geweven. Wat maakt dat iemand vindt dat hij toch echt moet helpen?

Een lichaamsgerichte benadering (Body & Mind Integration) kan dan zijn:

Op de zin te gaan zitten: Hoe kun je ‘de last van een ander dragen’ vormgeven in  een lichaamshouding? Door deze houding (vanuit een context) vorm te laten geven en uit te vragen laat je de informatie uit het lichaam komen. Daarna is het interessant om de beweging te onderzoeken die uit deze houding voortvloeit, dat geeft informatie over het effect van deze gedachte “de last van een ander dragen”.  Vervolgens kun je gaan verbreden, door te onderzoeken wat mogelijk een andere houding en een andere beweging in deze context is. Door dit te onderzoeken, te ervaren geef je meer ruimte voor verandering, maar wel met behoud van de essentie en de intentie vanuit de oude houding en beweging. Wat je doet is het transformeren van een houding en beweging die jou gaat dienen in jouw ontwikkeling.

Hier zit ook een raakvlak met de karakterstructuren, zie de blog van Natasja de Lange . Je ontdoet je niet van een karakterstructuur, je transformeert de structuur, zodat deze jou gaat helpen om meer samen te vallen met wie je werkelijk bedoeld bent om te zijn.

Wil je ervaren hoe het is om met het lichaam te werken, dan is de introductie workshop Body & Mind Integration op 28 juni misschien iets voor jou.

Of de opleiding Karakterstructuren, Body & Mind en Chakra’s.