2-daagse workshop Karakterstructuren

Start Data

14 Okt 2020

Kosten

€ 450, btw-vrij


Karakterstructuren

Zijn afgeleid van de bio-energetica die Wilhelm Reich in de jaren ’40 uitgedragen heeft. Karakterstructuren of Maskers zijn door Alexander Lowen (student van Reich) verder ontwikkeld en gedefinieerd. Een karakterstructuur is een reactie op een in de knel geraakte, psychische basisbehoefte.

De verschillende karakterstructuren (vijf basistypen en de later toegevoegde symbiotische karakterstructuur) verwijzen naar een specifiek gebied van het lichaam waar de energie zich als defensieve positie heeft vastgezet in de spieren. De structuur/masker is ontstaan in onze vroege jeugd als (onbewust) overlevingsmechanisme. Door het uitvoeren van specifieke lichaamsgerichte oefeningen is het mogelijk om de vastgezette energie weer te laten stromen. Het effect hiervan is dat de vitaliteit sterk kan toenemen en psyche en soma (geest en lichaam) weer als eenheid gaan functioneren. Dat dit in de kern een curatief en preventief effect kan hebben op lichamelijke en geestelijke (ziekte)verschijnselen, mag evident zijn. De kracht van deze werkvorm is dat het een lichamelijke ingang is en voorkomt dat er mentale sabotages optreden, waardoor een gewenst effect uitblijft.

Uitgangspunt: Het lichaam als toegangspoort tot heling. “De plek van verwonding, is de plek van bevruchting.”

Deze workshop gaat over systemisch werk in combinatie met lichaamswerk.


Zes basisstructuren:

1. Schizoïde karakterstructuur

2. Orale karakterstructuur

3. Symbiotische karakterstructuur

4. Psychopatische karakterstructuur

5. Masochistische karakterstructuur

6. Rigide karakterstructuur

Voor deze workshop is een opleiding op minimaal MBO-niveau, havo of vwo of hoger gewenst.

Twijfel, bel even: 0031180-397631

Jannie IJzendoorn

Natasja de Lange

 

 

14 & 15 oktober 2020

Doelstellingen zijn:

Het herkennen van de verschillende karakterstructuren in de communicatie van de client;

Het herkennen van de verschillende karakterstructuren in de manier waarop de cliënt ademt, ademhalingspatroon;

Het herkennen van zijn of haar fysieke verschijning;

Het uiten van de hulpvraag en  de daarbij onvervulde kind behoeften;

De do en de don’ts in relatie tot overdracht en tegenoverdracht, het behandelplan en het herkennen van de eigen karakterstructuren en wat dit betekent in de communicatie en begeleiding van anderen.

 

Tijdens of na de tweedaagse vindt geen certificering plaats. In deze tweedaagse zijn we gericht op het laten ervaren waar in het lichaam de vastgezette energie aanwezig is en hoe deze middels interventies en ademhalingstechnieken weer te laten stromen. Dit alles vanuit een theoretisch kader en met name bio-energetische oefeningen/interventies.. Tijdens de tweedaagse krijgen de cursisten van de trainers feedback op de wijze waarop ze de ander(en) begeleiden in hun proces, in het doen van de interventies, op de mate van zelfreflectie en het zelf ondergaan van de bio-energetische interventies.

  • Je schrijft voor aanvang van de tweedaagse een verslag wat je zowel persoonlijk als professioneel wilt leren in deze training.
  • Vooraf bestudeer je de reader.